Fokken van Aubrac-koeien

“Niets is zo aanstekelijk als enthousiasme… Het doet ons onszelf overstijgen, het bouwt ons op en projecteert ons in onze stoutste dromen. Het beweegt stenen, het betovert beesten. Enthousiasme is de genialiteit van oprechtheid en in werkelijkheid wordt zonder dat geen overwinning behaald.”

Het was maar een droom, tot onverwachte elementen ons de realiteit in dreven.

We droomden van een boerderij en die kwam er binnen een jaar, onder in onze tuin. Het is onze gedeelde passie en enthousiasme die ons tot dit mooie project hebben geleid. Een boerderij met anderhalve hectare grond stond te koop en de puzzel viel natuurlijk op zijn plaats om er een “gîte en boerderij” van te maken.

Voor de gîte wilden we het in al zijn authenticiteit en charme behouden, maar wel met het nodige comfort.

Voor de boerderij wilden we een zo natuurlijk mogelijk gebouw met een zo zacht mogelijke integratie in onze landelijke omgeving. Dus kozen we voor een volledig houten gebouw.

Voor de fokkerij wilden we een rustiek en mooi ras dat gemakkelijk in onze streken kon worden geïntegreerd. Onze keuze was snel gemaakt voor het Franse ras “Aubrac”.

Dus gingen we direct ter plaatse om de fokkers te ontmoeten. Wij kunnen Vaino, een in Aubrac geëxpatrieerde Belgische dierenarts die ons in staat stelde enkele van de beste fokkers van Aubracs te ontmoeten, nooit genoeg bedanken. Onze dank gaat ook uit naar Nicolas Batifol, een jonge fokker die verliefd is op het ras en uiterst scherp in de genetica om een ras met het grootste respect voor het dier in stand te houden. Hij beschikt ongetwijfeld over een opmerkelijke veestapel, zoals blijkt uit de vele prijzen die hij met zijn dieren in de wacht heeft gesleept. En u zult wel begrepen hebben dat wij onze kudde, d.w.z. zes vaarzen en een stier, geselecteerd hebben op haar prachtige fokkerij. De “belles” zijn in april 2016 aangekomen. Wij produceren ons eigen voeder en, hoewel wij momenteel niet biologisch gecertificeerd zijn, fokken wij op een verstandige manier en zonder chemische producten. De zes vaarzen zijn eind februari 2016 aan de fokker gedekt.

We hadden onze eerste kalvingen op 28 november 2016 met de geboorte van Arsouille, die geboren werd uit Capucine om 2 uur ’s nachts. Op 1 december om 4 uur ’s middags, is Freesia bevallen van een kleine Annabelle. Op 2 december om 5 uur ’s morgens gaf onze kokende Pâquerette ons onze eerste kater Anatole. Op 4 december om 12 uur ’s middags beviel Pivoine van een vrouwelijke Athena. Op 5 december om 7 uur schonk Tulipe ons een prachtige Alice en op 5 december sloot Rose de bevallingen af door ons met veel moeite een mooie en sterke Aïcha te schenken.

Het AUBRAC ras

De Aubrac wordt gekenmerkt door een korenkleurige vacht, liervormige hoorns en ogen die uit kohl lijken te bestaan. Dès le premier coup d’œil l’Aubrac affirme sa présence et affiche sa différence.Vanaf het eerste gezicht laat Aubrac zijn aanwezigheid zien en zijn verschil. Maar haar schoonheid is niet alles. De Aubrac is een gehard, zogend ras en ontwikkelt vele onmiskenbare fokkwaliteiten.

Aubrac is gemakkelijk groot te brengen en vergt weinig mankracht en menselijke tussenkomst. Het verbetert dus de arbeidsomstandigheden van de landbouwers.

Rustiek

Geboren op de grens van 3 departementen, Cantal, Lozère en Aveyron en meer bepaald op het plateau van de Aubrac op een hoogte van 1200 m, past het ras zich perfect aan extreme klimatologische omstandigheden aan: temperatuurschommelingen, wind, koude.

Zijn robuustheid en weerstand worden erkend. Door zijn bescheiden afmetingen en stevige poten is het een goede rollator voor op reis. De ruwe omgeving van zijn geboortestreek heeft het ras gesmeed en het geleerd sober en weinig veeleisend te zijn wat voedsel betreft.

Uitstekende vruchtbaarheid en gemakkelijke voortplanting

De Aubrac-koe brengt in haar eentje één kalf per jaar voort. Het afkalven is gemakkelijk en vereist in de meeste gevallen geen toezicht van de veehouder. De kalveren zijn robuust en tonen vitaliteit vanaf de geboorte. (97% eenvoudig mises bas).

Opmerkelijke levensduur

De Aubrac-koeien verlaten het selectieschema op een gemiddelde leeftijd van 11 jaar nadat zij gemiddeld 9 kalveren hebben gebaard. (5% van de koeien in productie is ouder dan 12 jaar).

Erkende moederlijke kwaliteiten:

De Aubrac-koe zoogt haar kalf tot het wordt gespeend op 8-9 maanden. Zijn verleden als melkkoe in de bergen heeft hem voldoende melkpotentieel opgeleverd om zijn kalf zonder voedingssupplementen groot te brengen. Stress (klimaat, voeding, …) overweldigt deze fantastische moeder geenszins; zij kan haar reserves aanspreken om het voortbestaan van haar kalf te verzekeren, ongeacht de opfokomstandigheden.